Det er en utbredt misforståelse at Ripple er en kryptovaluta. Hva Ripple er, er et godt spørsmål. Det skyldes mye at kunnskapen om selskapet Ripple, nettverket RippleNet og kryptovalutaen XRP er lav i Norge. Ofte brukes Ripple om alle disse, noe som ikke gjør misforståelsen mindre.

XRP

XRP er en kryptovaluta som er utstedt av Ripple Labs. I dagligtale er XRP ofte omtalt som Ripple, men det er altså ikke riktig. XRP er XRP, mens Ripple ser ut til å være en uklar sekkebetegnelse på det meste som omfatter selskapet Ripple, RippleNet nettverkene xCurrent, xRapid, xVia og selvsagt kryptovalutaen XRP. For å nøste opp i hva dette er begynner vi med selskapet Ripple.

Ripple

Ryan Fugger la de første grunnstenene til Ripple allerede i 2004 etter å ha utviklet et lokalt trading system. Formålet med dette var å lage et monetært system som var desentralisert og som kunne gi individer og grupper mulighet til skape sine egne penger. RipplePay.com var dermed en realitet.

I 2011 begynte Jed McCaleb å utvikle et system for digital valuta hvor transaksjonene ble verifisert av et konsensus i nettverket av brukere, fremfor en mining prosess som hos Bitcoin.

Året etter ansatte McCaleb Chris Larsen og sammen viste de sin ide om digital valuta til Ryan Fugger. Dette førte til at Fugger gav over utviklingen til McCaleb og Larsen. Med det ble OpenCoin startet.

OpenCoin startet utviklingen av ripple protokollen RTXP og Ripple nettverket for betalinger og transaksjoner. I 2013 skiftet OpenCoin navn til Ripple Labs, 2 år etter dette skiftet selskapet igjen navn. Denne gang til Ripple som selskapet heter i dag.

RippleNet

RippleNet er blockchainen hvor transaksjonene foregår. Dette er et nettverk som forbinder banker, betalingsleverandører, børser for digitale valutaer og selskaper, slik at disse kan sende penger til hverandre, uansett hvor de er i verden.

RippleNet skiller seg ut fra andre typer blockchain ved at de har løsninger på flere av problemene som kan oppstå. Noen av disse løsningene er at RippleNet er skalerbart, har en høyere grad av sikkerhet og knytter sammen ulike nettverk. RippleNet består av tre ulike nettverk.

xCurrent, xRapid og xVia

xCurrent er nettverket som lar bankene utføre internasjonale transaksjoner for sine kunder.

xRapid lar betalingsleverandørene sikre seg rask likviditet til å kunne utføre betalinger.

xVia er bedriftenes nettverk som knytter dem opp til RippleNet slik at de kan utføre betalinger.

XRP crypto

XRP er selve kryptovalutaen som blir brukt til å både betale for kostnadene ved å bruke RippleNet og for å få oppgjør for transaksjonene som gjøres i xCurrent, xRapid og xVia. Som nevnt er det flere ting som skiller XRP crypto fra andre digitale valutaer. De viktigste er hastighet og ikke minst mulighet for å gjøre nettverket raskere. Mange investorer peker på dette som en av hovedgrunnene til at XRP kan bli verdens største kryptovaluta og at derfor mange ønsker å kjøpe Ripple XRP kryptovaluta.