Krypto valuta ble det store i 2017 og mange mener at det skal fortsette i 2018. Det kan gi mange gode investeringsmuligheter. Men, før man investerer i krypto valuta er det best å få oversikt.

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er en digital valuta. Det betyr at den kun er tilgjengelig i digital form, og ikke i mynter eller sedler som vi kjenner fra normale penger. Fordelen med kryptovaluta er at de bruker en blockchain til å utføre transaksjoner. Dette er en metode for å overføre penger som er langt raskere enn hva dagens banksystem klarer. Skal du sende penger til utlandet i dag kan det ta flere dager. Bruker du for eksempel løsningen til Ripple Labs kan transaksjonen være utført på få sekunder.

Slik kjøper du kryptovaluta

Det finnes mange kryptobørser hvor man kan kjøpe kryptovaluta, men ulempen er at de aller fleste bare er tilgjengelig på engelsk. I tillegg er kun de færreste regulert og under tilsyn av finansmyndigheter, noe som kan gi økt risiko. eToro Norway er en nettmegler som tilbyr investering i kryptovaluta. Denne markedsplassen er også regulert og under tilsyn av finansmyndigheter. Nettsiden er også tilgjengelig på norsk, noe som sikrer stor brukervennlighet. Som kunde på eToro kan du kjøpe Bitcoin, Ripple, Ethereum og fire andre typer krypto valuta. Følg denne fremgangsmåten for å åpne din konto gratis på eToro:

  • Gå til etoro.com
  • Åpne en gratis konto
  • Gjør innskudd og kjøpe kryptovaluta

Investering i kryptovaluta er ikke regulert i Norge. Du har dermed ingen forbrukerbeskyttelse. Din egenkapital er utsatt for risiko.

Bitcoin

Bitcoin er verdens største kryptovaluta målt på market cap og er regnet som den opprinnelige kryptovalutaen. I dag får bitcoin mye kritikk. Det fordi teknologien begynner å bli gammel, noe som kommer til uttrykk ved å det er en treg teknologi. Det er heller ikke blitt et utstrakt bruk av bitcoin. Bitcoin bygger på en open source blockchain, og i dette nettverket er bitcoin krypto valuta begrenset til 21 millioner bitcoin.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash bygger på samme teknologi som bitcoin, men det er noen forskjeller. Bitcoin Cash ble skilt ut fra bitcoin med en hard fork. Det betyr at bitcoin fortsetter med sin gamle teknologi, men Bitcoin Cash derimot går videre med en ny teknologi.

Dash

XCoin ble lansert i 2014, men skiftet etter kort tid navn til Darkcoin. Året etter kom det et nytt navnebytte og den fikk da navnet Dash som vi kjenner den i dag. Dash ble opprinnelig skilt ut fra Litecoin med en hard fork, på samme måte som Bitcoin Cash ble skilt ut av bitcoin.

Ethereum

Ethereum er også resultatet av en hard fork. Ethereum Classic er den opprinnelige Ethereum, men etter uenigheter mellom to grupperinger ble det bestemt at Ethereum skulle fortsette som Ethereum Classic og den nye kryptovalutaen skulle fortsette under navnet Ethereum. Ethereum er en teknologi som flere andre nye krypto valutaer bygger på. En av de mest spennende er OmiseGO. Det at flere andre nye kryptovalutaer bygger på denne teknologien er et kvalitetstegn som viser hvor solid teknologien bak Ethereum Classic er.

Ethereum Classic

Ethereum Classic er den opprinnelige Ethereum og kom på markedet i 2015. Ether er kryptovalutaen som kan brukes på nettverket Ethereum Classic. I 2017 kom det en viktig endring på Ethereum Classic. Opprinnelig var det ingen begrensning på hvor mange Ethereum Classic tokens det kunne være, men det er nå begrenset til omtrent 210 millioner tokens.

Litecoin

Bak Litecoin finner vi den tidligere Google-ansatte Charles Lee. Litecoin ble lansert i 2011 og bygger på samme teknologi som bitcoin, men det finnes et par viktige forskjeller. Det er blant annet lavere blokk-genereringstid, modifisert GUI og en annen hashtag algoritme. Det er også ventet en light versjon av Litecoin wallet i løpet av kort tid og dette kan være en viktig nyhet som kan få Litecoin kursen til å stige.

Ripple

Ripple er et transaksjonssystem som allerede har flere etablerte aktører som samarbeidspartnere. Santander og Credit Agricole tester allerede teknologi fra Ripple Labs som er selskaper bak Ripple og XRP crypto. I 2017 var Ripple den virkelig store vinneren fordi mange og det er fortsatt mange som mener at den kan bli det også i 2018.